Hoe het goudfonds van Willem Middelkoop uitliep op een drama

Guru’s van Goud

Hoe Willem koeien met gouden hoorns beloofde

guru beleggen goud

Willem Middelkoop moet wel de godfather van de pseudo-beleggingsexperts zijn. Eerst jarenlang actief als bescheiden fotojournalist. Nu ontpopt als waar beursorakel. Hollywood had het niet beter kunnen verzinnen.

Als het om beleggen ging wist Willem het achteraf altijd beter. Op televisie kwam hij graag uitleggen wat er allemaal mis was met de financiële wereld. Dat ging dan vaak gepaard met de nodige hapklare soundbites. Het hele financiële systeem zou in mekaar donderen. “Het is een piramidespel, een kettingbrief” aldus Willem Middelkoop. De wereld was nog nooit zo overzichtelijk geweest.

De publiciteit gaf Willem in ieder geval de gelegenheid om zijn eigen beursfonds op te richten. Geheel vanuit een provisorisch ingerichte zolderkamer van een willekeurige woning in ‘d Haringbuys. Aldaar moest het wonder zich gaan onttrekken. Beleggers stonden in de rij om in te stappen.

Dat er van zijn voorspellingen en beursfonds echter weinig terecht komt lijken maar weinigen zich te realiseren. Het goudfonds dat hij oprichtte stevend voor beleggers af op een totale mislukking. Volgens een onafhankelijke website is er zelfs sprake van “juridisch toegestane zelfverrijking”. Wat is er precies aan de hand?

15 Minutes of Fame

Het begon allemaal zo mooi in 2007. Jarenlang waarschuwde Willem voor een kredietcrises toen niemand (nog) wilde luisteren. Achteraf bleek Willem het allemaal goed te hebben gezien. Als beloning mocht hij vervolgens als expert bij elke respectabele talkshow komen aanschuiven.

Willem wist alles. Hij vertelde wat we allemaal hadden gemist. Hoe de kredietcrises had kunnen gebeuren. Maar boven alles wat ons te wachten stond. “we moeten niet bang zijn, maar we moeten ons wel voorbereiden”. Hoe we ons op de naderende Armegeddon moesten voorbereiden werd door Willem opgetekend in apocalyptische boeken met titels als “War on Gold and the Financial Endgame”. Diegene die niet beter wist zou denken dat de derde wereld oorlog inmiddels was aangebroken.

De ineenstorting van het Systeem

Dat was een paar jaar geleden. Inmiddels is het 2015 en zijn we een desillusie armer. De Finanial Endgame die was voorspelt bleef uit. Er kwam geen ineenstorting van het financiële systeem. De dollar viel niet uit mekaar. De euro bleef overeind. Willem draaide bij:

“Als de dollar valt” zou nu niet zo geheten hebben. Ik ben niet meer zo bang voor een ineenstorting van de dollar en ook niet voor een ineenstorting van de euro.

Waar Willem dan wel bang voor was werd beschreven in zijn nieuwe boek: “The Big Reset”. Nederland stond weer klaar om de portemonnee te trekken.

Dat alles behalve de reputatie van Willem toe was aan een reset werd steeds duidelijker. In interviews, seminars en op beurzen mocht Willem komen vertellen welke kant het op zou gaan. Goud en goudgerelateerde aandelen zouden het goed gaan doen. Hoorde we hem daarna vaak zeggen (en schrijven). Net zoals Peter Schiff (de Amerikaanse Willem). Die is ook al jaren lyrisch is over individuele goudaandelen.

Willem richtte zelf een beleggingsfonds in en ging vol in goud. Goud was ineens niet meer een goede belegging. Nee, goud was een once in a lifetime opportunity:

dit is “once in a lifetime” en ik overdrijf niet, once in a lifetime. Over een paar jaren kijken we terug en zeggen we: hadden we maar meer gekocht

Once in a Lifetime

Als we echter anno 2015 de balans opmaken komen we echter tot een schokkende conclusie: Goud heeft het de afgelopen jaren juist extreem slecht gedaan. Yamana Gold, Barrick, Goldcorp, you name it. Vooral in 2014 en 2015, toen de voorspelde “once in the lifetime opportunity” in ging, ging het hard omlaag.

Het lag natuurlijk allemaal niet aan Willem. Individuele goudaandelen hadden het volgens Willem vooral slecht gedaan door “de inflatie, kostenexplosies, arbeidsproblemen, lage goudopbrengsten”. Risico’s die jarenlang door hem worden gebagatelliseerd worden er nu voor de gelegenheid bijgehaald.

We kunnen er echter moeilijk omheen dat de eerste barsten in de glazen bol van Willem verschijnen. Als we bijvoorbeeld kijken naar het Discovery fund van Willemal valt het allemaal zwaar tegen. Het totaal (cumulatief) rendement van het Commodity Discovery Fund van Willem was tussen 2008 en 2015 in totaal -3,27%.

Ja, das lees je goed: 7 jaar beleggen. En in totaal -3,27% verdienen. Als je het geld in je matras had verstopt had je het beter gedaan.

Niet dat we veel medelijden met Willem moeten hebben. Zo is het fonds 45 miljoen euro groot en is er al sinds 2008 bijna 9 miljoen euro aan fee’s in rekening gebracht. Beleggers zijn door Willem ondanks de erbarmelijke rendementen goed leeggeschud. Of om in de woorden van deze onafhankelijke beleggingsadviseur te spreken: “het is juridisch toegestane zelfverrijking”. Willem lacht intussen iedereen vierkant uit.

Willem zou de kip met de gouden eieren zijn geweest. Maar wat mij betreft doen beleggers er goed aan om zo snel mogelijk eieren voor hun geld te kiezen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 19 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>