Wordt u ook zo moe van technische analisten?

Lijnentrekkers

Met trots onze Nederlandse Beleggingsguru’s

technische-analyse-anno-2015

Een liniaal, potlood en een hoop fantasie. Meer heb je vandaag de dag niet nodig om jezelf beleggingsexpert te noemen.

Elke ochtend staan de behulpzame lijnentrekkers weer klaar om in het bekende stramien verschillende grafieken in mekaar te knutselen. Vandaag gaat de markt gaat omhoog, morgen weer omlaag. Het maakt eigenlijk niet uit. Op de resultaten wordt je toch niet afgerekend.

Afgelopen zondag was het weer raak. Op een bekend beleggingsforum las ik een  knutselwerkje gedegen analyse van zo’n behulpzame expert. De strekking van het verhaal?

Houd de markt goed in de gaten want ‘de candlesticks zijn klein geworden’. Het 1e doel ligt bij de 465, het Fibonacci-retracementniveau vanaf de decemberbodem.  In deze zone ligt het 50%-niveau. Het belangrijkste doelgebied ligt echter bij de zone 440 – 450. Want: De ‘body’s zijn smal geworden’.
Een nieuwe episode uit Jiskefet.

We kunnen er lacherig over doen. Maar ondertussen staat letterlijk de helft van de beleggingssites bol van de technische analyse. Het Nederlandse beleggingspubliek slikt het als zoete koek terwijl (zonder medeweten van moeders) de helft van het pensioen er op de beurs doorheen wordt gejast.

Een duidelijk alternatief is er niet. Nouja, je hebt natuurlijk de eindeloze stroom pessimisten die al vanaf 2008 langs de kant van de lijn lopen te roep-toeteren. Deze week ook weer:  “Aandelen zijn duur”. Dus “Een turbo-short is dus helemaal zo’n gek idee nog niet”. Net zoals het jaar ervoor en daarvoor en daarvoor zeker? Toen aandelen alleen maar stegen. Enfin: Maximaal speculeren op basis van een vastgelopen grammofoonplaat.

Het is doodzonde. Waar vind je vandaag de dag nog kwalitatief hoogstaande beleggingsanalyses? Wetenschappelijk onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat er de afgelopen 125 jaar geen duidelijke relatie is tussen waardering en prijs. Dat de vraag naar aandelen eerder toeneemt dan afneemt bij hoge waarderingen. En dat er daarom niks zinnigs valt te zeggen over de richting van de aandelenbeurs. Waar lees je vandaag de dag nog dat soort dingen?

Het doet er allemaal niet toe. Het enige wat we zeker weten is dat we ons op een schip bevinden zonder kapitein, in de duisternis. Koers en bestemming onbekend. Naar het beste advies wat je dan kan geven wordt het minst geluisterd. We willen duidelijkheid, helderheid, geruststelling. Een kompas die altijd een richting aangeeft. Ook al is het de verkeerde richting.

Kortom: Toch maar naar zo’n rechtlijnig advies van zo’n lijnentrekker luisteren. Beter één dode vogel in de hand dan tien in de lucht.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine + 20 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>