Hoe een MIT student jarenlang miljoenen verdiende aan een loterij

Altijd Winst

Hoe een MIT student jarenlang miljoenen verdiende aan een loterij

<

hoe-win-je-een-loterij

Loterijen zijn voor sukkels. Totdat je erachter komt dat je met sommige loterijen goud geld kan verdienen.

Het overkwam MIT student James H. Harvey. Tijdens zijn scriptieonderzoek ontdekte hij iets opmerkelijks bij een loterij. De ontdekking zorgde ervoor dat James binnen een paar jaar ruim 17 miljoen dollar aan de Cash Winfall loterij verdiende.

Wat ontdekte hij? En hoe kon deze student (compleet legaal!) zoveel geld verdienen?

Gegarandeerde winst?

In Amerika zijn vele verschillende loterijen. Elke staat kent wel een loterij. Zo ook de staat: Massachusetts. In deze staat wordt de Cash Winfall loterij gehouden. De loterij waar James Harvey uiteindelijk 17 miljoen dollar mee verdiende.

De Cash Winfall loterij lijkt op het eerste gezicht een loterij zoals vele anderen. Een jackpot, 6 cijfers tussen de 1 en 46 en loterijtickets vanaf 2 dollar. Iedereen kan op een bierviltje uitrekenen dat de kans dat je alle 6 cijfers goed hebt en de jackpot wint niet heel groot is: Slechts 1 op 9.366.819.

Zo ook James M. Harvey die begin 2005 voor zijn scriptie onderzoek deed naar loterijen in de omgeving. Toch ontdekte hij bij de Cash Winfall loterij echter iets wat zijn leven compleet zou veranderen.

Er was namelijk iets apart met deze loterij.

Jackpot!

Eens in de zoveel tijd als de jackpot namelijk niet viel werd namelijk overgegaan op een “roll-down”. Deze roll-down hield in dat als de jackpot de 2 miljoen dollar passeerde en de jackpot niet viel, dat de jackpot dan over de overige deelnemers (die minder dan 6 cijfers goed hadden) werd verdeeld.

Stel bijvoorbeeld dat de jackpot van 2,4 miljoen dollar niet viel. Dan kreeg iemand die 5 van de 6 cijfers goed had niet de gebruikelijke $ 4.000,- maar $ 22.096,-. Diegene die 4 van de 6 cijfers goed had kreeg $ 807,- in plaats van $ 150,-. Diegene die 3 van de 6 cijfers goed had kreeg $ 26,85 in plaats van $ 5. Diegene die “maar”2 cijfers goed had kreeg een gratis lot.

Doordat deze uitbetalingen veel hoger lagen dan normaal werd de loterij statistisch gezien een goede deal. Elke ticket werd namelijk door deze rolldown meer waard dan de prijs van een ticket: Voor elke $1 dat werd vergokt, was de verwachte winst nu $ 1,06. Dit werkt als volgt: Stel iemand koopt 200.000 tickets. Gebruikmakend van de uitbetalingen en kansen is de verwachte winst van het kopen van zoveel tickets als volgt:

winkansen-loterij

Voor elke 200.000 tickets die werden gekocht (voor $ 400.000,-) was de verwachte opbrengst $ 425.640. Kortom: Een winst van $ 25.640 (6,41% rendement). Echter doordat er hiermee ook 29.283 gratis tickets werden verdiend (waarmee nog een keer kon worden gespeeld) kon men 200.000 tickets kopen voor $ 367.074. Hierdoor nam het verwachte rendement toe naar bijna 16%!

Random Strategies Investments LLC

Na deze ontdekking besloot Harvey en andere studenten van het MIT om in deze loterij te gaan “beleggen”. In eerste instantie kochten ze 500 tickets en wisten hierdoor ruim $1000,- om te zetten in $ 3000 winst.

Later besloten ze het serieus aan te pakken en startte een heus investeringsbedrijf genaamd Random Strategies Investments LLC. In korte tijd wisten ze ruim $ 300.000 op te halen om in de loterij te investeren.

Makkelijk geld verdienen?

Niet alles was daarmee koek en ei. Het grootste probleem waar de groep tegenaan liep was het kopen van de loterijtickets. Voor $ 300.000 moesten dus in totaal 600.000 worden gekocht.

Probleem was daarbij dat elke ticket individueel moest worden ingescand. Zo kosten het enkele uren om ruim 10.000 loten in te scannen in de winkel. Dan krijgt de term: er zijn nog 2 wachtende voor u een heel andere betekenis.

Voordeel was wel dat elke winkel 5% verdiende per verkochte ticket. In de praktijk bleken er echter slechts 4 winkels bereid te zijn zulke grote orders aan te nemen.

Ook in het inleveren en uitzoeken van alle loten ging veel tijd zitten. Vaak stonden er rijen met dozen van gekochte loten die moesten worden gecontroleerd.

Hiernaast moest er ook bij de autoriteiten voor elke winst op een ticket een belastingformulier worden ingevuld. Uiteindelijk was het meer dan een full-time job, waardoor ook (wat ik vrij verrassend vind) veel andere ermee ophielden. In de woorden van Harvey:

“It really was a grind”

Naast de operationele moeilijkheden waren er ook nog andere financiële moeilijkheden. Als de jackpot wel viel (1 op 9.366.819) op een lot van iemand anders, dan waren de MIT studenten alles kwijt. Dit gebeurde 1 keer in 2010. Hierdoor werd er enkele tonnen verloren.

Hiernaast werd de loterij ook populairder onder andere groepen die professioneel meededen en loten kochten. Op een gegeven moment waren er 3 a 4 professionele partijen die de loterij hadden ontdekt. Probleem was dat de jackpot maar werd gespekt voor 60% van elk verkocht lot. Hierdoor namen de verwachte winsten/kansen af naarmate er meer professionele partijen meededen.

Ondanks deze “kleine problemen” was het ook een enorm lucratieve business. In 7 jaar tijd wisten de MIT studenten ruim 17 miljoen dollar te verdienen aan de loterij. Niet verkeerd voor een loterij met een winkans van 1 op 9.366.819.

Tja, dat is nu het verschil tussen gokken en professioneel gokken.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − nine =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>